Bunlara ek olarak daha ne sorular var kafamda. Hem kendim hem de sizler için araştırdım, okudum.Hadi bulduğum cevapları paylaşmaya başlayayım.
Bebekler dünyaya beyinlerinde yüz milyarlarca nöronla ( sinir hücresi ) geliyormuş. Bu nöronlar doğumdan altı aylık olana kadar azalmadan kalıyor ve 6. aydan sonra ölmeye başlıyormuş. İşte bu sebeple bir insan için bebekliğe ait ilk 6 aylık dönem, tekrarı olmayacak, çok özel bir dönem.
Bu sebeple "bebeğim henüz çok küçük, ilerde başlarım eğitimine" demeden neredeyse doğduğu ilk günden zeka gelişimi için yapmanız gerekenlere başlamalısınız. Birazdan neler yapılmalı maddeler halinde paylaşıcam. Ama bunlardan önce bebeğinizin zekasını etkileyecek diğer önemli faktörleri de açıklayayım.
Hamilelik süreci;
Bebeğin beyin gelişiminde ilk ve en önemli adım hamilelik dönemidir.
Çünki bebeklerde beyin gelişimi büyük oranda, anne karnında tamamlanır. Bu sebeple hamilelik döneminde gıdanıza, fiziksel aktivitenize ve psikolojinize çok dikkat etmelisiniz. Hamilelikte egzersiz yapan, protein ve Omega 3 yönünden zengin besinlerle beslenen bebeklerin beyin gelişimlerinin daha iyi olduğu yapılan pek çok araştırma ile gösterilmiştir.
Uyku;
Bebek zeka gelişiminde uyku son derece önemli. Işıksız bir ortamda, sakin bir müzik eşliğinde 22:00-05:00 saatleri arasında uyku düzeni olan çocuklar kesinlikle öndeler.
Anne sütü;
Doğum sonrası ilk 1 yıl anne sütü alan bebeklerin zeka gelişimlerinin daha iyi olduğu ispatlanmış durumda. İlk 6 ay sadece anne sütü.
Ek Gıdalar;
6. Aydan itibaren ek gıdalara geçilebilir. Ek gıdalara geçildiğinde protein alımını artırmalısınız. Mutlaka iyotlu tuz kullanmalısınız. Ayrıca Omega 3 'den zengin balıklar, yumurta ve karbonhidratların belleği güçlendirdiği bilinmektedir. Soya da sıklıkla önerilmekle birlikte ben ne kendime ne de çocuklarıma soya kullanmıyorum. Malum GDO en çok soya ve mısırda var.
İşte bunların dışında bebeklerimizin zekasını geliştirecek bazı önemli maddeler.
1. Görsel uyarıcı bombardımanına tutun. İlk aylarda bebeğinizin bu uyaranlara çok fazla ihtiyacı vardır.
2. Bebeğinize gülümseyerek masaj yapın, adını söyleyerek gözlerinin içine bakın.
3. Yüzünüze yakın tutarak konuşun ve daima gözlerinin içine bakın.
4. Yatağının hemen yanında ninni yada soft bir müzik çalsın.
5. Anne karnındaki sesleri anımsatan sesler dinletin. Bu sayede beyindeki nöronlar ölmeyecek ve bağlantıları gelişecektir.
6. Bebeğinizi vücudunun dirsek, parmak, ense v.b. kavrayarak hafif sallayınız. Bebekler bundan çok hoşlanırlar.
7. Ağlamadan, istek duymadan beslemememiz gerekiyor. Yoksa bebeğinizin kişiliği olumsuz etkileniyor.Böyle yapılan çocuklar hazıra konan yetişkinler demek, unutmayın.
8. Farklı yüz ifadeleri yapın, değişik sesler çıkarın. Bu duyma ve görme duygularının gelişimini sağlıyor.
9. Vücudunun farklı kumaşlara değmesini sağlayın. Bunun için kumaşların olduğu kitapları da kullanabilirsiniz. Bunlar gibi.
10. Farklı kokular almasına olanak sağlayın. Portakal kesip kokusunu almasına imkan vermek gibi.
11. Odasına hareketli ve gölgeler oluşturabilecek nesler yerleştirin.
12. Altını değiştirirken bile konuşun, şarkılar söyleyin. Onunla daima iletişimde olun.
13. Farklı renklerde çeşitli oyuncaklar alın. Bebeğinizin önüne bu oyuncakları koyun ve ileri geri oynatarak onun ilgisiniz çekin.
14. Kısa ve tekrarlanan ifadelerle dil gelişimine katkıda bulunun.
15. İşaret ve orta parmağınızı kullanarak bebeğinizin farklı bölgelerine yavaşça vurunuz. Vururken de vurduğunuz bölümün adını söyleyin. Parmaklarınıza bu tarzda oyuncaklar takarak bunları yapmanız bebeğinizin daha çok dikkatini çekecektir.
16. Sevgi ile yapılan bebek bakımı beyini ve zekânın olumlu şekilde gelişmesini destekler.
17. Bebeğin omurilik bölgesine yapılan masajın zeka gelişimine çok büyük katkısı vardır.
18. Bebeğinizin kol ve bacaklarına yaptığınız egzersizler kas ve motor hareketlerin gelişimine yardımcı olacaktır.
19. Coşkulu konuşmalar yapın. Bu bebeğin duygusal ifadelerini cesaretlendirir. Ve böylelikle bebeğinizin hatırlama yetisine yardımcı kimyasallar ortaya çıkarır. Zekâ gelişimine önemli katkıda bulunur.
20. Bebeğinize sesli olarak kitap okuma ona verebileceğiniz en güzel hediyedir. İlk kitaplarına örnekler.
Beyin hayatımız boyunca öğrenme kapasitesine sahiptir ve öğrenme süreci devam etmektedir. Ancak hiçbir dönem, öğrenmenin mükemmel gerçekleştiği bu ilk 6 aylık döneme eşit değildir. Ve bu sıraladıklarım son derece kolay, zahmetsizce yapılabilecek şeyler. Sizc nasıl? Denemeye değmez mi?
- Posted using BlogPress from my iPhone
Location:New York,ABD
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder