Pages

20 Kasım 2014 Perşembe

Amerika'da doğan bebeğinizin pasaport ve nüfus cüzdanı işlemleri





 


Öncelikle bebeğinizin pasaport işlemleri için daha hastanede başlayan bir evrak toplama işiniz olacağını bilmelisiniz.
Doğumunuzun ardından her hastanede olan birth certificade ofisinden bir yetkili gelecek ve size birth certificate için evrak doldurmanızı isteyecek. Bu evrakı çok dikkatli doldurmanız gerektiğini özellikle belirteyim. Çünkü birth certificate, pasaport ve Türkiyeden çıkaracağınız nüfus cüzdanı işlemlerinde kullanılacak. Bu sebeple bilgileriniz tamamen doğru yazılmış olmalı.
Bu evrağı doldurduktan sonra adresinize 10-15 gün içerisinde geliyor. Hastanenizde bulunan birth certificate ofise durumunuzun aciliyetinizi belirtirseniz( ülkenize döneceğiniz tarihin yakın olduğunu ) bu sürede elinizde olacaktır. Birşey söylemezseniz normal süreç 20 gün ve üzeri olabilir.
Hastaneden ayrılırken size bebeğinizin doğum boy ve kilosunun da olduğu bir aşı kartı (crib cart ) verecekler. Bu kart sadece pasaport işlemleri için değil, bebeğinizin büyüdüğünde bile pek çok işleminde lazım olacak. İyi muhafaza etmenizi öneririm. Üniversite kayıt anında bile kullanıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım.
Bir de bebeğinizin ayak izi kartı (Foot Print Document ) hastaneden ayrılmadan size teslim edilecek bir diğer evrak.
İşte bu üç evrak ;
Birth Certificate
Crib Cart
Foot Print Document ile size en yakın post ofise gitmeniz gerekiyor. Post ofisde bebeğinizin vesikalık iki adet fotoğrafını çekip, tüm evraklarınızı kontrol edecekler. Bu arada hazırlıklı gitmeniz açısından fotoğraflar için 15 dolar ödüyorsunuz.
Pasaport için aceleniz varsa post ofiste bunu belirtiyorsunuz ve size bir telefon numarası veriyorlar. Bu numara United States Department of State 'de Passport Services 'e ( Pasaport Dairesine )ait. Yalnız burada Türkiye' ye dönüş biletinizi ibraz etmeniz gerekiyor. Yani her acil diyene acil uygulaması yapmıyorlar.
Post ofisde bu numarayı arıyorsunuz. Size bir tarih ve randevu numarası veriyorlar. Daha sonra verilen tarihte evraklarınızla bu pasaport dairesine gidiyorsunuz. Tabi normalde 105 dolar olan işlem ücreti acil başvuru yaptığınızda 165 dolara çıkıyor. Ayrıca bebeğin anne ve babasının pasaport fotokopileri, babanın Amerika' dan erken ayrılması gerekiyor ve pasaport işlemleri esnasında bebeğin yanında olamayacaksa noterden anneye verilmiş vekaleti gerekiyor. Vekaleti nereden çıkartabiliriz derseniz size en yakın Case Bank içinden bu işlemi yaptırabilirsiniz. Ücret dahi almıyorlar. Unutmadan, sizinle fotoğrafını paylaştığım evrakı da doldurmanız gerekiyor.
Tüm evrakları verdiniz ve ücretinizi de ödediniz.Yoğunluğa göre ya gittiğiniz gün ya da bir sonraki gün bebeğinizin pasaportunu alıyorsunuz.
Bu pasaportla bebeğiniz Amerika' dan Türkiye' ye rahatlıkla uçabilir. Türkiye' ye indiğinizde havalimanında vize almanız gerekiyor. Bunun ücreti de yalnızca 20 dolar.
Bir de ülkeye yabancı olarak giriş yapmış olduğu için bebeğiniz, TC kimliğini çıkarır çıkarmaz Emniyet Müdürlüğünde Yabancılar Şubesine gidiyorsunuz. Ve bebeğinizin aynı zamanda Türk vatandaşı olduğunu söyleyerek turist statüsünden bebeğinizi çıkarmış oluyorsunuz.
Gelelim TC Kimliği çıkarma işlemine. Sakın ola Türk Konsolosluğuna uğramak gibi bir hata yapayım demeyin. Çünki gittiğinizde elinize bir yığın evrak tutuşturuyorlar. Bu evrakları hazırlayıp bize iletmezseniz TC kimliğinizi Türkiye' den alamazsınız diyorlar. Oysa hiçbir evrağa ihtiyacınız olmadan Türkiye'de nüfüs müdürlüğüne gidiyorsunuz onlar size birth certificate var mı diye soruyor. Birth certificatenizin tercümesini yaptırıp noterden onaylatıp getirin diyorlar. Götürüyosunuz ve bebeğinizin TC kimliği elinizde oluyor.
Evet evrak işlemleriniz tamamdır. Yardımcı olabileceğim başka birşey ya da bir sorunuz varsa lütfen yazın.
Sevgiler.














 

5 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş, çok teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  2. 2015 aralık ayında new jersey de doğum yapmış biri olarak güncel ve yeni bilgileri paylaşmak isterim. Öncelikle anne-baba adayı olan sizleri tebrik ederim. İnşallah minik meleğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza almak ve ona güzel bir gelecek sunmak nasip olur.
    Birth certificate alındıktan sonra ( ki 3-5 tane fazla yaptırın lazım olacak, 1 tane yaptırıp kaybetmeniz halinde tekrar çıkartmanız gerekecek ) Bebek anne ve baba courthouse ( adliye ) giderek , dönüş uçak biletiniz olmadan bebeğimiz için pasaport çıkarabilirsiniz ve fotoğraf için ayrıca para vermenize de gerek yok. Tavsiyem, Kanada Meksika ve Karaipler de kullanılmak üzere hazırlanmış olan pasaport - kimlik de çıkarmanız yönünde, en azından hatırası olur.
    Ve artık yurt dışındaki konsolosluklardan da çok rahat hiç beklemeden elinizde birth certificate ile beraber , bebeğiniz için kimlik çıkarabiliyorsunuz. Böylece bebeğiniz Türkiye ye usa vatandaşı olarak girmek ve böylece 30 dolar vermek, yabancılar şubeye gitmek zorunda kalmıyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam doğum için atlantadayım,Kanada Meksika kimlik pasaport için extra ücret ödediniz mi

      Sil
  3. iyi günler dilerim. paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. benimde bir sorum olacak. Türkiye den amerikaya gidiş dönüş uçak biletlerini önceden almak istiyoruz. bebeğinkini nasıl alıcaz. ve bebeğin biletiniz şimdi bile alsak ammerikaya giriş çıkışta sorun çıkarırlarmı. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. merhaba doğuma ben baba olmadan gideceğim.bebeğimize usadan pasaport çıkartırken babanın nasıl bir vekaleti olması gerekiyor.

    YanıtlaSil

 

Ben Kimim?

1981 Ankara doğumluyum. Üniversite de okuduğum bölüm ile ilgili bir gün bile çalışmayıp hep başka hayaller pesinde koştum. 2002 yılında mezuniyetimin ardından dünyanın en büyük ABD ' li ilaç şirketinde çalışmaya başladım. Satış temsilciliği, eğitim yöneticiliği, bölge müdürlüğü derken 10 yıl dolu dolu çalışmadım, yaşadım. 10 yılın sonunda geldim yeni maceralar için yol ayrımına. 6 yaşında bir prensesim,henüz karnımda kıpır kıpır dünyaya gelmeyi bekleyen bir prensim ve deliler gibi aşık olduğum bir kocam var. Hayatı, çocukları, yemek yapmayı, fotoğraf çekmeyi çok seviyorum. Konusmayı, yazmayı ve anlatmayı da...Kendim ve ailem için araştırıyor,okuyor ve deniyorum. Şimdi bunları sizlerle paylaşmak için anne görev başında.

İletişim

Detaylı bilgi için annegorevbasinda@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.